Nyt Naalakkersuisut
Den 28. marts 2025 præsenterede den kommende formand for Naalakkersuisut, Jens-Frederik Nielsen (DEM), et nyt Naalakkersuisut i en bred koalition bestående af Demokraatit, Inuit Ataqatigiit, Siumut og Atassut. Dermed er kun et parti, Naleraq, i opposition. Koalitionen repræsenterer godt 75 pct. af de afgivne stemmer.
Det nye Naalakkersuisut har ni medlemmer, hvoraf de seks er nye naalakkersuisut. Fire har været medlemmer af Naalakkersuisut i den forrige valgperiode, heriblandt Múte B. Egede (IA) som tidligere formand for Naalakkersuisut.
Medlemmerne af det nye Naalakkersuisut er:
- Formand for Naalakkersuisut: Jens-Frederik Nielsen (DEM)
- Naalakkersuisoq for finanser og skatter: Múte B. Egede (IA)
- Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og forskning: Vivian Motzfeldt (SIU)
- Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke: Nivi Olsen (DEM)
- Naalakkersuisoq for erhverv, handel, råstoffer, justitsområdet og ligestilling: Naaja H Nathanielsen (IA)
- Naalakkersuisoq for Sundheds- og Handicapområdet: Anna Wangenheim (DEM)
- Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier: Maasi Pedersen (IA)
- Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning: Peter Borg (DEM)
- Naalakkersuisoq for Socialområdet, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender: Bentiaraq Ottosen (ATA)
- Naalakkersuisoq for Bolig, Infrastruktur og Yderdistrikter: Aqqaluaq B. Egede (IA)
Koalitionsaftalen: ”Vi står sammen om et trygt og frit Grønland der er under udvikling”
Koalitionsaftalen ”Vi står sammen om et trygt og frit Grønland under udvikling” (bilag) mellem Demokraatit, Inuit Ataqatigiit, Siumut og Atassut afspejler den aktuelle udenrigspolitiske situation, ønsket om selvstændighed såvel som de områder, der har været uenighed om mellem partierne i koalitionen i den forgangne valgperiode. Indledningsvis slås det fast, at Grønland tilhører grønlænderne, og at sammenholdet om dette vægter højere end andre politiske uenigheder. Om selvstændighedsprocessen anføres det, at der skal udarbejdes en køreplan for betingelserne for en revision af selvstyreloven og ”igangsættes realitetsforhandlinger om det fremtidige økonomiske samarbejde herunder om nødvendige investeringer for at skabe udvikling i Grønland”. Desuden indeholder koalitionsaftalen en målsætning om ligestilling mellem landene: ”En gensidig forståelse og aftale om, at Grønland og Danmark samt grønlændere og danskere skal være totalt ligestillede og ligeværdige. Der skal være tale om et samarbejde mellem ligeværdige parter”.
Fiskerierhvervet, særligt den nye fiskerilov, og en skattereform, som var blandt de største stridspunkter mellem oppositionen og det daværende Naalakkersuisut i den forgangne valgperiode, er også behandlet i aftalen. Der skal oprettes et uafhængigt fiskeriråd, der løbende skal rådgive Naalakkersuisut i fiskeripolitiske spørgsmål. Derudover skal en skattereform skabe bedre rammer for erhvervslivet gennem en sænkning af selskabsskatten.
Derudover kan følgende nævnes fra aftalen:
-
Koalitionen agter at arbejde med udgangspunkt i den vedtagne Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitiske strategi for 2024 til 2033 med titlen ”GRØNLAND I VERDEN - Intet om os, uden os”. Med henvisning til den ændrede geopolitiske situation vil strategien dog blive opdateret.
-
Koalitionen ser råstofudvinding som en central del af Grønlands fremtidige økonomi og vil arbejde på at tiltrække udenlandsk kapital samt udbygge samarbejdet med mineralimporterende lande.
-
Indenfor turismeområdet skal der være fokus på gode rammevilkår frem for detailregulering, og der skal sikres mulighed for investeringer, herunder udenlandske.
-
Koalitionen finder, at Grønland har potentiale til at blive en global leder inden for grøn energi og ønsker at blive eksportør af ren, bæredygtig energi til resten af verden, ud over at være selvforsynende.
-
Pensionsområdet skal reformeres, og reformen skal indeholde en løsning på udfordringerne omkring forskellen på tjenestemandspensioner i henholdsvis Grønland og Danmark.
-
Sundhedsvæsenet skal arbejde med rekruttering af arbejdskraft fra andre lande end blot de nordiske.
-
Koalitionen vil videreføre kravet om, at Grønland skal være et ligestillet og ligeværdigt medlem af alle organer i Nordisk Råd.
-
Arktisk Råd er et vigtigt forum, og koalitionen tilkendegiver, at landets deltagelse i ledelsen i Arktisk Råd kan være med til at styrke det arktiske folk.